ATT VARA SOCIAL

DSC_3089Det här med att det att plingar, ringer och notiser får telefonen att lysa och vibrera flera gånger i minuten det är något som vi på senaste tiden är väldigt vana vid. Vi är uppkopplade jämt och det går i princip alltid att få tag i oss. Vi är väldigt sociala med våra telefoner.

Vi lever på 2015 och det är så här våran vardag ser ut. Sitter man på bussen, tunnelbanan eller tåget så ser man fler människor som pillar med sina telefoner än folk som pratar med varandra eller som bara sitter och tittar ut och försöker slappna av och njuta av åkturen. Jag är absolut ofta en av det förstnämnda.

Se tillbaks 10 år, när jag var 11 år och knappt hade en egen mobiltelefon. Den man sedan fick var en Nokia 3310 som det gick att smsa, svara i telefon och spela Snake på. Men man satt inte och smsade hela tiden för då skulle ju kontantkortet ta slut på en gång. Man var sparsam, men man flög ju över telefonen när man väl fick sms eller när det ringde. Det var ju så himla kul och spännande och få svara i telefon när någon sökte en. På kvällarna satt man och spelade spel, pratade med familjen och bara umgicks.

Det är ju på ett sätt helt fantastiskt hur tekniken går framåt och allt som faktiskt går att göra med våra smartphones nu förtiden. Men också lite skrämmande.

Vissa dagar kan det kännas nästintill jobbigt att svara på ett sms, jobbigt att svara på ett mail, jobbigt att hälsa på grannen i tarpphuset, jobbigt att till och med svara i telefonen trots att det är ens absolut bästa vän som ringer. Hur kan det kännas jobbigt? När blev det jobbigt?

Jag tror det är väldigt viktigt att vi får ha våran egentid och att ”stänga av” jobb, sociala medier osv. Annars kommer vi alla snart tappa våran ”riktiga” socialaförmåga.

Mobilen och alla dess funktioner får oss att hela tiden känna att ”det finns alltid något jag kan titta på, något jag kan göra”. Det är ett stressmoment att hela tiden känna så.

Jag tror det är dags att alla börjar tänka på att ibland bara lägga ifrån sig mobilen och börjar vara social på det sättet man var för några år sedan. Att prata med varandra, spela spel och inte göra någonting. Umgås.

Tänk hur mycket hjärnan tar in av att sitta och hålla på med mobilen jämt. Det är inte undra på varför folk är trötta, ofokuserade och osociala när det väl kommer till att vara social med folk i omgivningen.

En tanke som slog mig. Håller ni med mig? <3

Jag har börjat tänka på det faktiskt, att ”stänga av”.

0

6 Comments

 1. Så viktigt inlägg, fint att du tar upp det! jag har märkt att jag blir SÅ jävla stressad av obesvarade sms/mail och känner mig nästan skyldig att svara inom max en timme, oavsett tid. Usch, stressen följer med en överallt i och med teknikens utveckling (haha där lät jag fett gammal)

  0
  • Ja så sant, känner likadant! <3 haha det är svårt att undgå att inte låta gammelmodig när man pratar om teknikens utveckling och "hur det var förr" haha ;)

   0
 2. Så viktigt ämne! För världen som har byggs upp på internet finns ju egentligen inte, de blir heelt abstrakt när man tänker så. Jag tänker väl främst på bloggar , instagram och facebook när allt målas upp fantastiskt och vackert medan livet inte alls ser ut så hela tiden. Man blir ledsen när man inser hur mycket tid man lägger i lbland av att titta runt på alla sociala medier, flera timmar som hade kunnats lägga på ens ömtåliga å vackra relationer till människorna i ens närhet <3
  Vill säga att du verkar vara en så cool å jordnära tjej Molly, keep up the good work!:) Får mycket inspiration från dig ska du veta :)!!

  0
 3. Hej! Jag ville bara att du ska veta att det finns någon som använder dina bilder på en fejk profil på facebook. Denna fejka personen lade mig upp som vän men profilen såg skummig ut så jag sökte upp bilder på google och kom fram till din blogg. Länken till fejka profilen https://www.facebook.com/julia.hagen.5621?fref=ts
  Hoppas det finns nånting du kan göra mot den och du får ha det så bra!

  0
  • Tack snälla för att du säger till <3

   0
 4. Japp håller med.. man är uppkopplad för mycket tycker jag , jag är ju lite äldre så jag vet hur det var innan internet man lekte ute , spelade spel med varandra, Mvh Johan

  0

Comments are closed for this article!