EN SAMMANFATTNING

PicMonkey Collage3j

Eftersom det kommer mycket frågor om min träning, hälsa, kost och gud vet allt. Så har jag gjort en liten handbok till er här under. Med texter som jag skrivit det senaste året som handlar om både hur man ska fightas med sitt sötsug, vad jag tycker om kolhydrater, hur jag tränar i veckorna till livsmedel som ökar din ämnesomsättning. Hoppas detta ger er svar på alla era frågor. Annars får ni gärna kommentera under <3

PicMonkey CollagessÄta bör man annars dör man

Tycker ni inte att vi vid denna   tid på året där vi har den här fantastiska sommaren framför oss oftast blir dränkta i artiklar om dieter, kostråd, träningssätt, förbränningsmetoder och allt som hör där till. Sommaren är påväg och vi blir glada, taggade och rör på oss vilket är helt fantastiskt men. Många av oss tränar bokstavligen arslet (ursäkta ordvalet) av sig och glömmer näst intill bort maten och sig själva.   Vilket är det viktigaste. Jag ser allt fler tjejer på gymmet som står på dom där crosstrainern och löpbanden i timmar, lystern i blicken finns inte där, men viljan är stark. Man ser för varje dag som går att dom inte blir starkare utan istället svagare, orkeslösare och utmärgade. Bensinen (maten) har tagit slut och fordonet (kroppen) har inte blivit upptankad helt enkelt. Jag får så ont i hjärtat av att se det.

Många av er mina läsare hör av sig till mig och vill ha råd och tips om träning. Det är så kul. Många har även hört av sig till mig och pratat ut om hemska sjukdomar ni har och att jag motiverar er till ett sundare liv och att ni blir inspirerade av mig och mitt tänk kring en hälsosam livsstil. Jag blir så himla glad av att höra det och jag hoppas att ni som har någon form av sjukdom snart kommer inse och se hur fina ni faktiskt är och att ni är ni, och det är det som är så himla bra. Var inte dumma mot er själva. ÄT, TRÄNA & LEV!

Jag skriver mycket att jag tränar här i bloggen eftersom träningen för mig är en stor del i mitt liv, jag älskar ju att röra på mig.  Jag älskar att gymma, jag älskar att dansa, boxas, cykla, springa. Jag gillar att vara aktiv samtidigt som jag ÄLSKAR att ligga på soffan och äta god mat, springa till Hemmakväll och köpa 1 kg godis som att åka hem till Dalarna och äta mängder av mammas nybakta bullar. OCH det är HELT OK. Det är det som är det fina här i livet, att njuta av varje stund och av varje tillfälle! Hitta din balans. Känn aldrig någon press eller ångest!

Livet bjuder på så mycket underbart, njut av det.

Om ni insåg hur mycket jag äter varje dag så skulle ni gapa stort. Tränar man så måste man äta mycket. Annars får man varken en  bra förbränning, muskeluppbyggnad, snygg eller vältränad kropp. Det har jag lärt mig och lova att ni aldrig är eller blir rädda för mat. Inte ens i Maj månad när stranden börjar närma sig! <3

PicMonkey Collage

5 frågor om träning & hälsa

1. Tar du proteinpulver? – Nej det gör jag inte. Jag gjorde det ett tag förut, men kände ganska snabbt att det inte var någonting för mig. Dels för att jag tycker det smakar illa och sedan för att jag hellre får i mig protein naturligt via mat eller också om man köper Hampaprotein som är ett protein gjort på frön från en Hampaört. Alltså ett natruligt växtprotein.

2. Hur ofta kör du cardio? – Jag brukar köra intervaller 1 gång i veckan, annars kan jag ta powerwalks lite då & då. I uppförsbacke.

3. Tips för att dämpa sötsuget? – Frukt och vatten. Innan du tänker gå ut i köket och börja äta någonting, ta som vana att dricka ett stort glas vatten innan och sedan borsta tänderna. Om det inte hjälper så ta en frukt. Banan med jordnötssmör t.ex.

4. Äter du aldrig onyttigt? – JO självklart. Sedan beror det på vad man menar med onyttigt. Men för mig är iallafall nyttigt att äta husmanskost och hemlagad mat. Fräscha sallader, mycket kyckling, fisk och grönt. Till exempel Mccdonalds etc, äter jag inte så ofta. Utan ganska sällan då jag inte tycker det är gott. Pizza gillar jag (hemmagjord pizza är fruktansvärt gott) så det brukar slinka ner en och annan sådan när jag känner för det. Choklad och fikabröd i alla dess former är jag också ett väldigt stort fan av. Men sötsaker hör till helgen. Det gäller att hitta en balans på sin kost och lära känna sin egen kropp vad som passar den bäst. Jag är alltså inte så komplicerad när det kommer till mat och kost.

5. Vad ska du satsa på att träna upp inför sommaren? – Jag ska lägga mycket krut på hela kroppen. Men vill gärna få bättre struktur på magen, sedan ska jag köra mycket squats här framför. Jag ska köra efter BikiniFit-Appen, som förövrigt är den bästa träningen för allt. Där får du fina, tjejiga och tonade muskler, precis så som jag vill ha.

PicMonkey Collage1

Vad jag tycker om kolhydrater  

Det här med Kolhydrater, jag vill verkligen dela med mig av mina erfarenheter kring det. Även om alla får göra som det själv vill och mår bäst av så vill jag bara tala om hur jag och säkert många andra upplever det som faktiskt en gång i tiden uteslöt det helt & hållet i princip.

En stor myt (tycker jag) inom kost & träning är alltså att uteluta kolhydraterna. Jag bestämde mig för att göra det för några år sedan, precis i början av när jag började gymma. Det är såhär med facit i handen det klantigaste på länge.

1. Jag tappade snabbt energin vid träning
2. Jag fick vitaminbrist
3. Jag tappade hår
4. Jag kände mig trött jämt

I samband med att jag fick reda på att jag hade brist av ett ämne och började tappa hår (mycket stress också) så bestämde jag mig för att börja äta ordentligt igen och inte utesluta någonting förutom skräp som bara innehåller kemikalier. Det gick snabbt att få upp vitaminbristen på en stabil nivå igen och jag märkte hur hårets tjocklek börja komma tillbaks. Men det tar tid att få tillbaka sitt svall vill jag lova!

Det är ju så mycket snack om att man blir fet av kolhydrater och att du rasar i vikt om man utesluter dom. Det man då ska hålla koll på, det är att det finns 2 olika sorters Kolhydrater (långsamma & snabba).   Du kan absolut minska intaget av snabba kolhydrater så som vitt socker och vetemjöl (kemikalier) då kommer du garanterat droppa i vikt. Men börja istället då äta långsamma kolhydrater som t.ex. Råris, potatis, bönor, grönsaker, frukt, nötter etc. Du kommer känna att din kropp reagerar på ett helt annat sätt. Du kommer känna dig mycket tightare och fastare och din energinivå kommer vara högre & längre än när du stoppar i dig dessa snabba kolisar som endast innehåller kemiska ämnen.

Det var när jag började lägga till riset, potatisen, nötterna etc i min kost igen vid rätt tider som jag märkte resultaten i träningen. jag blev tightare och musklerna blev mer definerade.

Det gäller att tänka långsiktigt om man vill ha resultat som ska hålla i längden när det kommer till kosten. Att tänka med sunt förnuft är det viktigaste!  

Ta hand om era kroppar, för vi lever ju bara en gång.. (tror jag)! <3

PicMonkey Collage

5 livsmedel som ökar ämnesomsättningen

Här kommer tips på bra saker som ökar ämnesomsättningen rejält och har andra bra fördelar för dig som vill shapa till inför sommaren.

1. Grönt te. I samband med motion så bränner grönt te fett och ökar din ämnesomsättning. Det innehåller mycket antioxidanter och förhindra hjärtsjukdomar & stroke, även cancer genom att sänka nivån av ditt kolestrolvärde och hämmar cancercellerna från att växa och sprida sig.

2. Grapefrukt kan hjälpa dig att gå ner i vikt och ökar din ämnesomsättning. Bra att äta på morgonen innan powerwalk tillsammans med en kopp grönt te ger det en bra effekt.

3. Citronvatten hjälper dig bland annat att få igång på magen och matsmältningen (tips, drick citronvatten det första du dricker på morgonen). Citron är bakteriedödande och bra för ditt immunförsvar eftersom det innehåller mycket C-vitamin. Citron ge räven din hy lyster.

4. Äppelcidervinäger. Innan varje måltid jag äter nu under min kostschema-period så tar jag 1 matsked Äppelcidervinäger blandat med 1 dl vatten och dricker. Det smakar inte bra, men det hjälper till att hålla blodsockret på en jämnare nivå mellan mina måltider (bra om man blir sötsugen efter maten, vilket jag alltid blir).  Nedbrytningen av kolhydrater går långsammare med hjälp av ÄCV och på så sätt sänks GI-värdet. Genom den jämnare blodsockernivån du får upplever man också en längre mättnadskänsla. Starkt tips!!

5. Olivolja. Jag som älskar såser och dressingar är oljan min ”Saver” under den här perioden. Jag brukar ringla över lite olivolja över min lunch och middag istället för sås och det funkar faktiskt riktigt bra! Ett mycket nyttigare och bättre alternativ för sås till maten, helt enkelt.

PicMonkey Collage2,jog

Hur en träningsvecka kan se ut för mig när vi inte kör våran bootcamp Bikini Fit på kvällarna

Det här med att folk säger att träningen och hälsan har blivit till en trend och att ”alla ska vara så hälsosamma och träna” helt plötsligt tror jag inte riktigt stämmer. Jag tror inte det har blivit till en trend, isåfall en trend som håller längre än vanliga trender. Jag tror att folk har börjat inse och även fått den informationen om hur pass viktigt det är att vi rör på oss och tänker på vad vi stoppar i oss och därför har börjat ta tag i det. Kroppen är ju trotsallt något vi kommer bära med oss genom hela livet. Det är vårat konstverk som vi själva skapar.

Vissa går för hårt in i början och därför ger upp efter ett par veckor. Mitt tips är att mjukstarta. Du behöver inte köra lika hårt som en tjej som tävlar i fitness. Kör i din takt, på din nivå och efter din tid. Huvudaken är att du mår bra av det!

Jag älskar gymmet och är där ca 5 dagar i veckan. Hur har jag tid? Hur orkar jag? – Jag tar mig tiden till det. Utan träningen hade jag inte orkat med ens hälften av allt annat jag gör i vardagen. Träningen för mig är energi och avslappning på samma gång. På gymmet kan jag andas, tänka på mig själv och varva ner. (om jag inte springer intervallerna då vill säga, haha)

Jag tänkte dela med mig av hur på ett ungefär mitt träningsschema fram till våren kommer att se ut. Jag relaterar alla mina träningspass till min App ”Bikinifit”. Så om ni vill kunna träna efter mitt träningsschema så får ni klicka in er på Appstore eller på era androids och ladda ner den appen.

Here we go.

Måndag – Circuits nr 1 ”Bun blaster” x3 (vila någon minut mellan varje omgång)
Tisdag – Morgon PW, Kvällspass Circuits nr 2 ”Thigh Killer” x3 (vila någon minut mellan varje omgång)
Onsdag – Circuits nr 3 ”Total Toner” x3  (vila någon minut mellan varje omgång)
Torsdag – Intervaller på löpbandet
Fredag – Circuits nr 4 ”body burn” x3  (vila någon minut mellan varje omgång)
Lördag – VILA
Söndag – VILA

Vissa dagar kanske jag kör någon extra pw också bara för att det är skönt. Men annars kommer schemat se ut såhär! ÄR SJUKT MOTIVERAD.

Om jag kör morgonpass med styrka brukar jag käka något litet innan bara för att få energi, kan vara en banan, grapefrukt, jordnötssmör etc. Men när jag kör morgoncardio så dricker jag bara ett stort glas vatten innan och käkar en stoor frukost därefter. Dels för att jag får håll annars och även för att morgoncardio är bra på tom mage för förbränningensskull.

TIPS till er som vill få extra mycket förbränning, käka en grapefrukt på morgon och även på kvällen innan du går och lägger dig. Drick mycket vatten med citron och ta din powerwalk på morgonen innan frukost.

PicMonkey Collage1ds

Hur jag hanterar mitt sötsug

Har fått många mail om hur man ska hantera sötsuget, ångesten som kan komma efter att man frossat etc. Jag tänkte försöka svara på det här. Själv lider jag inte av någon ångest över att jag äter saker och ting (mer än att jag kan tänka, okej det där var lite onödigt kanske), men däremot så är jag en godisråtta som ständigt krigar mot sötsuget. Haha.

Vi alla har nog våra små löften och regler med oss själva som vi punktat upp i huvudet. Ibland går det jättebra att hålla sig till sina regler och löften, ibland inte alls.

Jag tänkte prata om just det här med frossning av sötsaker och skräpmat. Ni vet när man har lovat sig själv att inte käka något skräp under veckodagarna eller hålla sig ifrån det en viss period och det går strålande till en början?!

Sen händer det något.

Det är en regnig tisdagkväll, du sitter i soffan, haft en jobbig dag i skolan eller på jobbet. Du känner verkligen suget efter någonting. Du har en sådan dag då du känner dig lite svag i psyket och inte kan hejda dig själv.   Du börjar tänka ”skitsamma, det är ok om jag bara tar en liten bit av kladdkakan som står i kylen… Men bara en liten bit” istället för att bara tänka så som du gjort dom andra dagarna då du kände dig lite starkare   psykiskt ”NEJ jag ska inte käka det förns på lördag, nu håller jag mig” dricker ett glas vatten, sätter dig tillbaks i soffan och börjar med någonting annat.

Okej jag beskrev det lite väl hettsigt. OCH jag överdrev lite men bara så nu förstår hur jag menar. haha.

Nu är det iallafall inte en sådan stark dag. Nu är det en svag dag. Så du går till kyskåpet drar fram kladdkakan, tar en bit. Ytterligare en till bit och sedan blir du sugen på någonting salt, kanske chipsen från i helgen(?). Du börjar frossa sötsaker och andra saker du bestämt dig för att du inte får käka. Du får ett tunnelséende som man brukar kalla det. Du ser bara en sak framför dig och skiter i allt annat förutom den saken du har längst fram i tunneln. I detta fall, kladdkakan och chipsen. Det finns alltså helt plötsligt inget stopp eller någon hejd.

Jag tror att alla människor varit med om det en eller fleeera gånger.

När du sedan stoppat i dig allt som föll dig i smaken och som fanns i skafferiet sätter du dig i soffan igen och då kommer dom där tankarna och du kommer tillbaka till ”dig själv”. ”-Fy fan va onödigt! varför gjorde jag sådär? nu är allt förstört! ” etc.

Det är sådana gånger man inte ska ge upp. Eller få ångest. Visst det var kanske väldigt onödigt, det spårade ur och det blev inte som planerat och absolut inte som du lovat dig själv.   Men se det som en läxa, nästa gång du blir sådär jobbigt sugen på någonting en regnig tisdagskväll efter en jobbig dag, tänk tillbaks hur tråkigt det kändes efterråt. Var det värt 5 minuters hetts-njutning? Välj istället någonting som du faktiskt kan käka den där vardagen som stillar sötsuget som du ”får” käka för dig själv. En fruktsallad med vaniljkesella? en sked jordnötssmör eller varför inte någon god och nyttigare proteinbar? Du kommer njuta extra mycket av det goda när du väl FÃ…R äta det för dig själv. Då blir det som en belöning och då kommer du känna dig värd det. Utan att få ångest.

Så det jag ville komma fram till i den här texten är. Få inte ångest över att äta det du tycker om. Se sötsakerna och skräpet som din bensin till att orka köra EXTRA hårt nästkommande dag. För det kommer du göra, garanterat. Då kommer både huvudet och kroppen vilja köra extra hårt.

Jag tror att man måste få i sig lite ”skit” då och då för att hitta motivationen till att köra STENHÃ…RT igen. Så funkar jag iallafall. Men någon måtta får det ju självklart vara. Inte för mycket och för ofta av det goda.

Sätt mål, va bestämd och envis men glöm inte bort att du inte är mer än bara människa. Alla har vi våra cravings och det måste vi få ha  <3

0

Comments are closed for this article!